El meu nom

Podreu trobar referències a mi amb unes quantes formes diferents del meu nom. He escrit aquesta pàgina amb l’esperança d’aclarir dubtes i possibles confusions.

Formes escrites per mi

Oficialment el meu nom complet és Francesc-Xavier Gispert Sanchez. Segons el context, en faig servir diverses variacions que miro d’explicar a continuació:

  • El nom complet, l’escric només quan cal que coincideixi amb el nom que consta als documents oficials (per exemple, en obrir un compte al banc, matricular-me a la universitat o comprar bitllets d’avió). A vegades les institucions que reben aquests formularis i no tenen en compte la possibilitat d’abreujaments propaguen aquesta forma tan llarga a altres contextos, ben a disgust meu.
  • Als móns professional i acadèmic m’agrada ser conegut com a Francesc Gispert. En cas de possible confusió amb algú altre, excepcionalment escriuria Francesc Gispert Sanchez.
  • A la resta d’entorns també voldria escriure el meu nom com a Francesc Gispert, però sovint faig servir Francesc Gispert Sanchez per a evitar de confondre’m amb mon pare (amb qui comparteixo nom de pila i primer cognom).
  • Malauradament no he estat gaire coherent al llarg dels anys, però espero esmenar-ho en el futur.

Maneres d’adreçar-vos a mi

  • Oralment i en contextos informals, quan vulgueu adreçar-vos a mi pel nom de pila, digueu-me Francesc. No m’anomeneu Francesc-Xavier ni cap dels hipocorístics que el nom admet, si us plau.
  • Si us estimeu més dir-me pel cognom o voleu distingir-me d’un altre Francesc, també m’està bé Gispert.
  • En contextos formals en què calguin nom i cognoms, feu servir Francesc Gispert.

Que em bategessin com a Francesc-Xavier va ser una qüestió de tradició que ha resultat força incòmoda, sobretot a l’estranger. Si algun dia venço la mandra, potser faré el canvi de nom legal.